
Caminaires de la Costa







Crònica sortida 14-09-16
a Sant Pere de Casserres
Josep Ramon Ciurana
7:00 h Sortim del Museu amb els cotxes d'en Pep, Ricard i Marcel. Han excusat en Jordi LLeal, Narcís, Oriol, Toni i Francesc; per tant es un G11 dels Caminaires
7:15 h En Pep, escortat per en Marcel recull a Premià de Mar en Josep Ramon i enfilen la autovia de Granollers, amb la congestió de trànsit que darrerament es habitual, a esta hora, a la sortida del túnel de Papers.
A una hora no aclarida, en Josep Ventura surt amb el seu vehicle de la seva segona residencia a Sant Tomàs de Fluvià.
Hem quedat en trobar-nos tots plegats a una sortida determinada del Eix Transversal, però en Ricard que a fet via no passant per Mataró, es troba abans amb Josep i ens alerten telefònicament que tenim que anar a la sortida següent a la prevista inicialment.
9:00 h Hem arribat al punt on deixem els cotxes, al aparcament de la casa de colònies Can Mateu, de la Fundació Catalana de l'Esplai, al terme de Vilanova de Sau. Prenem el ja habitual desdejuni amb café i llet gentilesa de l'honorable Ricard, aigua de foc de l'honorable Jordi Puente, pameles i trepins de l'honorable Marcel i croissantets de l'honorable Josep Ramon.
9:25 h Inici de la caminada.
Inici de la primera caminada de la temporada 2016-2017
10:40 h Passem per davant de la entrada del Parador de Turisme de Vic i continuem per la pista senyalitzada cap el Monestir de Sant Pere de Casserres.

Sender al Monestir ben senyalitzat
11,45 h Els primers caminaires arriben al Monestir

Monestir de Sant Pere de Casserres
11,50 h Mentre alguns recuperen forces esmorzant i es troba a faltar la xocolata d'en Joan, algú se'n adona que l'honorable mite Guifré estrena pantalons. No cal ser un expert per veure que li cauen d'allò mes bé, encara que un cop rentats, si no encongeixen, potser se li tindrà que fer un "dobladillo" (vaja, una vora).

S'aprofita la parada per reservar taula a un restaurant de Tavèrnoles.
12,15 h Fem una ràpida visita al Monestir de Sant Pere de Casserres
"El monestir de Sant Pere de Casserres està situat en una península rodejada pel riu Ter que en aquest lloc es troba embassat per la presa de Sau. L'església i el monestir freguen a llevant i a ponent amb les parets rocoses del cingle, que baixa fins al nivell de les aigües. A finals del segle X aquest territori estava sota el domini dels vescomtes d’Osona.
El 1005, la comtessa Ermetruit, que el 980 havia quedat vídua del comte Guadall II, va prendre la decisió de fundar un monestir en la ja existent capella del castell de Casserres (Castell de les Serres), dedicada a Sant Pere. En aquest acte hi va participar el comte Ramon Borrell de Barcelona que va afegir a la fundació altres terres per a proveir i assegurar la nova casa monàstica.
Tot i el document del 1005 on la vescomtessa va crear el monestir de Sant Pere, no és fins l’any 1010 que es troba esmentat un primer abat de la casa: Eicfred. En els anys següents l’abadia esdevingué un lloc de certa importància, tal com ho demostra la documentació existent, que en fa referència. De la mateixa manera el lloc fou beneficiari de deixes i altres donacions, especialment de la vescomtessa Engúncia, nora de la fundadora.
Com a molts altres llocs de devoció, Casserres també té un episodi llegendari, el de l’Infant Sant, que explica el seu origen. D’aquest episodi, tot i fer referència als inicis de l’establiment monàstic, no es troba cap esment fins a mitjan del segle XVI i ens explica que tres dies després del naixement d’un infant, aquest va parlar, va profetitzar que moriria molt aviat i va indicar que el seu cos fos posat sobre un cavall i que allà on anés i s’aturés s’havia d’aixecar un monestir i dedicar-lo a Sant Pere. Altres versions identifiquen aquest nadó com a un membre de la família vescomtal. El cos de l’Infant Sant va ser objecte de molta devoció al monestir durant anys, tot i l’oposició de les autoritats eclesiàstiques. Darrerament, el 1966, la “relíquia” fou robada, recuperant-la el 1988.
A causa de la pèssima situació de l’establiment, el 1573 els jesuïtes de Betlem de Barcelona es van fer càrrec del monestir i de les seves possessions, propietat que mantingueren fins el 1767, quan va passar a la corona i fou venut a particulars (1773). Durant el segle XX es va valorar la importància històrica del lloc i diverses iniciatives van conduir a la seva protecció, pas a propietat pública i restauració."
Imatges interiors del Monestir de Sant Pere de Casserres
12:22 h El grup, menys un, abans de donar per acabada la visita es fa una foto:

12:30 h Iniciem el camí de tornada. Es decideix, per anar mes ràpids, baixar per la carretera asfaltada.
14:15 h Arribem als cotxes i fem el ritual habitual: toaleta, porró de clara San Miguel 0,0 acompanyat d'olives i patates Corominas gentilesa de l'honorable Joan.

Comentant la sortida i apaivagant la set
114:55 h Ja som al restaurant Colomer "Can Janot" de Tavèrnoles. Cada un escull el plat que vol, excepte alguns que han triat de primer cigrons i tenen que menjar mongetes.

A les postres apareixen unes ampolles de cava i es brinda en celebració de l'aniversari d'en Guifré que va tenir lloc un cop acabada la temporada anterior. Felicitats de nou Guifré i moltes gràcies.
"Mussions"
En Guifré proposa que: Donada la habilitat i capacitat d'orientació del grup, el títol de "sherpa oficial" que ostenta l'Oriol podria anar compartit. No sembla que s'hagués arribat a votar.
En Ricard presenta una proposta per fer el Dinar amb les Contràries 2016 a un local o restaurant i així estalviar l'enrenou que es provoca si ho fem a casa d'un caminaire. La proposta s'accepta i Josep Ramon fa un parell de trucades al restaurant proposat, però se'ns diu que no podrà ser per el dia 25 doncs ho tenen ple.
Quedem que es buscaran alternatives i es tancarà el tema el mes aviat possible.
Com es costum i bona practica en Pep fa els comptes i sortim a 13 Eur per cap.
Als voltants de les 17 hores ens acomiadem uns dels altres i ens retrobarem el diumenge 25 al dinar amb les Contraries i el 28 a la segona sortida de la temporada 2016-2017.





Vídeo-crònica
sortida 14-09
Josep Ramon Ciurana


Dades logístiques
sortida 14-09
Josep Ramon Ciurana


Dades tècniques
sortida 14-09
Ricard Pablo
Caminaires assistents:
Josep, Guifré, Pep, Ricard, Josep Ramon, Joan, Marcel, Jordi Puente, Alfons, Lluís i Emili
Caminaires absents:
Oriol, Narcís, Jordi Lleal, Toni i Francesc
Vehicles:
Pep, Ricard i Marcel
Localització on deixem els cotxes:
Aparcament de la casa de colonies de la Fundació Catalana de l'Esplai al punt GPS:
41°57'51"N 2°23'50"E
Incidències:
Cap
Valoracions Caminada i Restaurant (1-10):
La Caminada ha sigut valorada amb una nota mitja de 7,55 i el restaurant amb un 7,09
Restaurant per dinar:
Restaurant Colomer "Can Janot" a Tavérnoles, carrer Montseny 15, telefón 938.887.261
Localitazació del restaurant:
41°57'14.3"N 2°19'37.2"E
Preu del menú:
10 Eur; cost total amb cafés i propina: 13 Eur
Distància caminada:
17,38 km
Temps total:
4h 14m 43s
Ritme mitjà:
14,40 min/km
Altura guanyada:
748 m
Mapa del recorregut:




Gràfic altura:
